Menu

Liek na opicu

Dnes si dáme trochu netradičný recept. Je to koktail, ktorý som odkukala od Jamesa Wonga, etnobotanika a babky bylinkárky v jednej osobe. Pomôže vám prekonať novoročnú opicu a vraj aj pocit na grcanie z vášho mizerného života v minulom roku. Pretože, ako sa hovorí, ako na nový rok, tak po celý rok. A čo môže byť lepšie, ako s radosťou a úsmevom na tvári prekonávať opicu?

 

Potrebujeme:

asi 100 g sušených alebo čerstvých šípok bez semien (alebo sypaný šípkový čaj z lekárne)

2 lyžičky sušeného zázvoru, alebo dve lyžice čerstvého

cukor podľa chuti

asi lyžičku soli

pol lyžičky sódy bikarbóny

 

Teraz si vysvetlíme, ako fungujú jednotlivé zložky:

šípky obsahujú vitamín c, je to silný antioxidant ktorý zabojuje proti toxínom vo vašom tele. Navyše, čokoľvek kyslé vám pomôže od toho blbého pocitu polepšovne v hube (takže odporúčam zajedať uhorkami a zavináčmi, ale rozhodne nie citrónom, ten je zásaditý)

 zázvor- je antibakteriálny, ale nám prinesie najmä účinok v podobe upokojenia žalúdka. Zázvor pomáha pri nevoľnostiach, takže po zázvore by vás nemalo nadrapovať.

 Cukor a soľ- zložky rehydratačnej zmesi schválenej WHO. Cukor dodá energiu a soľ pomôže zadržať v tele vodu, ktorú vám v noci alkohol vysal z tela.

 Sóda bikarbóna- to je viacmenej na efekt :) ale kto už niekedy použil sódu bikarbónu, vie, že je najmä na ohnivú záhu.

 Všetky ingrediencie zmiešame a vznikne nám niečo ako šumienka. Do pohára si nasypeme za lyžičku tohto zázraku a zalejeme teplou vodou. Necháme zašumieť a vypijeme. Môžete to so stoickým pokojom slopať celý deň, kým je vám zle. Keď použijete všetky prísady sušené, zmes môžete skladovať tak dlho, ako sa len dá.

 

Ale inak, PF 2014 a moc sa neožerte :)

Čítať ďalej...

Thajská kari pasta

Kari pastu môžete kúpiť v špeciálnych obchodoch, no bez problémov sa dá vyrobiť doma a vydrží celé týždne. Netreba sa preto báť. Ja som sa do výroby kari pasty pustila vtedy, keď som v tescu natrafila na všetky suroviny, a ešte k tomu ve slevě. No nekúp to. Takéto veci aj tak človek nenájde nikde na trhu, ani na záhradke.

Potrebujeme

Chili papriky, aspoň 5 kusov- na zelenú pastu zelené, na červenú červené

palec zázvoru

tri strúky cesnaku

semienka koriandru, asi lyžičku

limetkovú šťavu z jednej limetky

olivový olej

sójovú omáčku (nie tmavú)

rybaciu omáčku

hrsť čerstvého koriandru (na zelenú pastu)

 

Najprv očistíme chili od rebier a semienok, aby štípali iba v hube a nie vy-viete-kde. Všetky suroviny hodíme do mixéra a premixujeme. Hotovo. Ochutnáme a prípadne dochutíme. Chuť by mala byť slano-kyslá a štipľavá.

Čítať ďalej...

Pošírované vajce

Pošírované vajce nie je žiadna veda a na internete nájdete množstvo návodov, ako na to. Ja vás to ale naučím tak, že nemáte šancu to pohnojiť. Pošírované vajko sa hodí do polievok, na steak, ale aj na vajcia beneditkt s holandskou omáčkou.

1. Dajte si zovrieť vodu. Netreba úplne klokočom, stačí, aby bublinkovala

2. Vajce hoďte na asi 20 sekúnd do vody, aby sa ohrialo

3. Vajco vyberte a pridajte ocot. Obyčajný, liehový kvasný, nie iný. Dajte ho od oka asi pol deci.

4. Teraz prichádza to najzaujímavejšie- zoberte lyžicu a zamiešajte vodu tak, aby sa roztočila. Snažte sa ju udržiavať vriacu, ale už ju viac neroztáčajte, lebo vajce bude iba behať dookola.

5. Do stredu víru rozklepnite vajce. Nebojte sa, keď začne púšťať "fúzy". Budú iba na jednej strane. Varte asi 4 minúty.

6. Vajce vyberte a ponorte do studenej vody.

5. Aj toto vajce je zospodu trochu chlpaté, ale keď som ho otočila, vyzeralo super. Tým, že sme roztočili vodu, urobil sa pekný tvar.

Čítať ďalej...
Prihláste sa k odberu cez RSS

Foodspot na hladatrecepty.sk

Top kulinárske blogy
« Júl 2017 »
Po Ut St Št Pi So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Login or Register