Menu
Tablet menu

Jar prichádza v zelenom

Iste ste už zachytili, že vaši priatelia z radov foodloverov začínajú nadšene postovať príspevky o medveďom cesnaku. A vy len riešite záhadu, že čo s ním. Nevadí, to vyriešime.

Minule som bola na Miletičke, kde ho predávali doslova na každom stánku. Tak som si kúpila viazaničku (u nás to nejako nechce rásť, neviem prečo) a rozhodla som sa, že sa podelím o inšpiráciu. Polievka z brokolice a medvedieho cesnaku je lahodná, zdravá a naozaj zasýti. Inšpirovala som sa u Mišky Králikovej. A je aj pre vegánov.

Druhá polievka vyzerá úplne rovnako, no chutí úplne inak. A je rovnako zdravá. A zelená. Vegáni vynechajú mozzarellu a môžu si do nej napríklad nakrájať krutóny, semienka, či údené tofu.

Polievka z brokolice a medvedieho cesnaku (3 porcie)

Čítať ďalej...

2015 wishlist alebo na predsavzatia nikdy nie je neskoro

Čím viac varím a čím viac kuchárov stretávam, tým viac sa dozvedám, koľko toho ešte neviem. Objavila som Ameriku, obviously, ale je to proste tak. Keď sa chce človek zlepšovať, nestačí mu ba exprimentovať, musí najmä sledovať kolegov/konkurenciu, odkukávať fóriky a sledovať trendy. Kedysi som si v kuchyni vystačila s jedným hrncom, plechom, varechou a fľašou od vína, ktorou som vaľkala cesto. Ale ako sa vraví, s jedlom rastie chuť a tak vo svojej kuchyni hromadím čoraz viac vychytávok. Tieto by mohli a mali do mojej kuchyne pribudnúť. Teda aspoň by som si to želala.

1. NutriBullet

Nie som expert na zdravú výživu a naozaj sa mi nechce dávať 800 eur za vitamix. Akože ozaj. Toto udělátko sa však dá bez problémov kúpiť aj u nás (predáva ho firma Delimano, google vám povie, kde) a stojí sympatické kilečko. V akcii som ho videla u Moniky Brýdovej a musím uznať, že môj kútrik značky Tesco Value takto mixovať nevie. A to sa tu nebavíme len o smoothies (ktoré mám naozaj rada), ale aj o múkach a rastlinných mliekach, ktoré tiež prudko môžem. A chcem si ich vyrobiť doma, no nedá sa.

2. 30 minút v kuchyni

Asi ma v komentároch ukameňujete, ale v knižnici nemám žiadnu Jamieho knihu. Čo je na počudovanie, pretože tento pánko je pre mňa studňou inšpirácie číslo jeden. Ak mi dochádzajú nápady, idem na jeho stránky a niečo už príde. Knižku preto chcem viacmenej do zbierky.

3. KitchenAid

Absolútny must-have, má ho každý, od Kocáka po Nigellu. Nie je to náhoda. KitchenAid má silný motor, mnoho nástavcov a používa sa aj v profi kuchyniach. A nebudeme si klamať, je to nádherný stroj. Ak sa pošťastí, chcela by som si ešte v tomto desaťročí zaobstarať vlastné bývanie s kuchyňou snov. Úplne to vídim, minimalistickú linku, nad ňou nejaký hustý luxusný luster a na čiernej pracovnej doske (super podklad pre fotky) zaparkovaný tento famózny chrómový KitchenAid. A Gabo nech si ten zelený nechá.

4. Challenge: Upiecť poschodovú tortu

Hoci ma okolie za pečenie vždy pochváli, ja nikdy spokojná nie som. Ide totiž o to, že pokiaľ sa na to človek nepozerá, sú to tie najlepšie koláče na svete. Mojou slabinou je však vzhľad. Asi nemám talent alebo čo. V každom prípade, jeden nešťastník obdrží na svoje narodeniny tortu s dvomi poschodiami. Ešte neviem, kto to bude, ale pravdepodobne jeden z mojich rodičov. Tak im treba.

Čítať ďalej...

Hipsterská polievka

Ževraj je to teraz strašne módne, nebyť mainstream. A nebyť mainstream vraj znamená nosiť bradu, ray-bany, jazdiť na starom bicykli a byť vegán. Zatiaľ som sa nedopracovala ani k jednému, hoci s tou bradou to vyzerá sľubne a občas si aj navarím dačo vegánske. Teda, nie že by som bola presvedčeným odporcom mäsa a potravín živočíšneho pôvodu, ale je to super spôsob, ako si spestriť jedálniček. A nie je zdravé sa zbytočne prepchávať mäsom, pokiaľ nestaviate hmotu a nechcete mať namiesto hrudníka dve knedle a pekáč buchiet. Ako vyzerá vaše bežné mäsité jedlo? Tipujem, že mäso-ryža, mäso-zemiaky alebo mäso-kapusta-knedľa. So zeleninou sa musí človek trocha pohrať, nerozvariť ju domŕtva a dobre ochutiť, aby nechutila ako osolené bahno. Ale keď sa to vie, výsledky sú super. Napríklad indická kuchyňa- patrí k najlepším na svete, aj keď má drvivú väčšinu jedál iba zo zeleniny. V Indii sa totiž kravy nejedia a ostatné mäso sa v tom teple rýchlo kazí. Zoberme si preto od Indov príklad.

Polievka z mrkvy a šošovice

Čítať ďalej...

15-minútový plagiát?

Ja viem. Dlho som sa neozvala. Ale to napravíme. Nemôžem sa totiž dívať na to, čo sa mi páči a zároveň to neznášam.

Vážne som nechcela Gaba Kocáka a už Vôbec nie Jeffa Minaříka urážať alebo buzerovať za to, že vytvorili možno najlepšiu kuchársku reláciu, aká sa tu kedy vysielala. Ale nemôžem inak. Ak niekto bez okolkov niečo kopíruje, jednoducho sa mi to nepáči a už vonkoncom neznesiem, keď sa to ešte robí aj zle a úplne okato. A keď to ešte robia takí profíci, je vymalováno.

Poďme sa najprv pozrieť na tie pozitíva a dôvody, prečo sa mi 15 minútový kuchár páči. Som šťastná, že na Slovensko dorazilo 21. storočie a v televízii nevaria celebrity, ale niekto, kto sa tomu fakt rozumie a varením sa dokonca živí (pozdravujem Kamilu Magálovú a Joža Pročka). Môžeme nohy bozkávať všetkým kulinárskym božstvám za to, že nám v telke varí (sexi) profesionálny kuchár. Mohli sme dopadnúť ako naši bratia Česi, ktorí sa musia (s výnimkou Polhreicha) dívať na Láďu Hrušku a jeho vysmážané kuracie predkožtičky, ktoré sa na Nove strieda s tou spisovateľkou s poľským menom. Keby aspoň varila tak dobre ako píše. Díky za každého nového Kocáka, žiada sa človeku povedať. Relácia s Gabom je naozaj vizuálny klenot, recepty sú výborné a dokonca si trúfam tvrdiť, že to má gule. Dobre sa na to pozerá, dobre sa to počúva, je to celé pekné a opakujem, sexi. Až tak sexi, že kuchár dostáva orgazmus pri všetkom od zázvoru až po šľahač (ale zase, ako sa vraví, everything is a dildo, if you are brave enough).

Len sa neviem zbaviť pocitu, že som to už niekde videla. A nie hocikde. Pustite si video od Jamieho Olivera a bude vám to jasné. Poprosím ukážku (pod článkom je video): 

 

No. A teraz si pusťte niečo z tohto.

Vidíte dobre, samozrejme. Úplne rovnaké kochlíky, rovnaká zvučka, rovnaký layout, efekty. Ešte aj kockovaná košeľa (Jaro Slávik by iste napísal lepší hejt ako ja, ale musíte sa uspokojiť s týmto). Ako zhrnul môj kolega Matej, je to ako keď v Bratislave ochutnáte tú najlepšiu pizzu, akú ste kedy mali. A potom zájdete do Neapola a zistíte, že tá na Slovensku bola len horšia napodobenina. Presne tieto pocity mám pri 15- minútovom kuchárovi. Je to tá najlepšia kuchárska šou, aká u nás kedy bola. Ale nemá tú pridanú hodnotu, ako tá pôvodná.

Totiž Jamie urobil svoju 15 a 30 minútovú šou pre ľudí, ktorí nestíhajú a napriek tomu sa chcú dobre najesť. Čo je celkom výzva, pretože normáleho človeka obvykle napadne, že za 15 minút si akurát natrie chleba a k nemu rajčinu vcelku.

Jamie dokáže za 15 minút spraviť polievku, šalát a zapekané zemiaky, Gabo len tak tak stíha dezert z kupovaného muesli. A v tom to je. Keď som pozerala Jamieho reláciu, všimla som si, ako pracuje s časom, čo treba dať variť ako prvé a čo si nechať nakoniec, aby ste to všetko mali pripravené včas. Už len ten začiatok, keď zapne rýchlovarnú kanvicu a sporák a prichystá si všetko, čo potrebuje, aby to mal poruke. "Moje triky vám ušetria čas, blabla. " Tak určite. Kde teda sú? Že som sa dozvedela, ako nevysušiť fašírky a ako vybrať zemiaky? Ako mi štúdium varných typov ušetrí čas, keď všetko mám krájať v ruke a šľahať ručne? Gabo má v kuchyni Kitchen Aid, ktorý by som si hneď adoptovala, pretože viem, že u mňa by mal aspoň čo robiť. Jamie dáva všetko do robota a do mixéru, nešúpe cesnak a celkovo mu to ide tak nejako od ruky. Gabo sa ujúka nad fantastickými vôňami a jasá nad tým, ako všetko vyzerá fantasticky a vyzýva ma, aby som sa na to pozrela. Za 15 minút asi tridsaťkrát. Za mňa tri predstierané orgazmy z desiatich.

Takže a záver, ešte pred bonusom, pár dobre mienených rád pre Gaba a Jeffa:

- Gabo, doprdele buď sám sebou a nehraj sa na niečo, čo nie si. Ja mať tvoj ksicht, hlas a talent, nemusím hrať a predstierať vôbec nič.

- Keď už niekoho pajcujeme, aspoň sa tvárime, že to nerobíme, takému profíkovi to musí byť jasné

- chcem vidieť viac fígľov a podvodíkov. Aj Jamie používa napríklad kupované lístkové cesto a už som videla, ako griloval uvarenú polentu. Ak je polotovar kvalitný, prečo to v mene rýchlosti nevyužiť? (skôr, než vystrelíte bodliny, čo je lepšie- párky s kečupom alebo 15 minútový shepherd´s pie?)

- keď používaš bylinky a korenie, tak chcem vedieť, prečo- že mäta a rasca sú super na trávenie, wasabi a chili sú antiseptické a že citrusy ochladzujú.

- chcem vidieť efektívny time management. Že je šalát hotový za 15 minút viem aj sama. Ale chcem vidieť, ako zvládnuť za 15 minút hlavné jedlo s prílohou a dezertom.

- Využívaj ten famózny hráškovo zelený Kitchen Aid, krváca mi srdce keď ho tam vidím zaparkovaný.

A ako bonus si môžete vytlačiť GK Bingo a najbližšiu nedeľu si ho zahrať. Alebo si zahrajte drinking game. Za každé wow si hrknite zajden. Za každý východniarsky výraz dva.

B I N G O
WOW Pozri nádhera fantázia úžasné
fantastické bomba mmmmmm Pozri úplne easy
mňam zdravé aha WOW pozri
tá vôňa WOW tá chuť neskutočné nádhera
Pozri aha simple mňam uuuu
Čítať ďalej...
Prihláste sa k odberu cez RSS

Foodspot na hladatrecepty.sk

Top kulinárske blogy
« Január 2018 »
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Login or Register