Menu
Tablet menu

Načo chodiť do Vietnamu?

Lokalitu svojho bývalého pracoviska som doslova neznášala. Je to pre mňa hrozne ďaleko a vyberať sa tam z Ružnova bez auta je samovražda. Dlhá, pomalá a bolestivá samovražda. Ako podrezávať si žily príborovým nožíkom.

Ale o inom som chcela. Toto miesto malo jednu veľkú výhodu. Nobelovka je taký malý Vietnam. A neďaleko Dimitrovky je veľkoobchod s vietnamskými potravinami, kde na tajnáča varia polievku. Tradičné vietnamské Pho Bo. Je tu iba pár stolov s paličkami a lyžicami, spoločnosť vám robia regály s vietnamskými potravinami a náčiním a smrdí to tam ako v chovprodukte. Ale polievku majú famóznu. Iste, chuť nie je pre každého. Ale ak ste už vyskúšali, vrelo odporúčam. Načo chodiť do Vietnamu, keď Vietnam prišiel za nami?

Pho sa vám nikdy nepreje, dá sa jesť donekonečna a ani po niekoľých dňoch vám nejde hore krkom. Rozhodla som sa preto zohnať recept a uvariť si hovädzie pho doma. Veľmi dobré je však aj z kuracieho mäsa. tento recept možno nie je originálny, ale mne sa najviac osvedčil. Preto reklamácie neberiem.

Vietnamská polievka Pho Bo

Čítať ďalej...

Jar prichádza v zelenom

Iste ste už zachytili, že vaši priatelia z radov foodloverov začínajú nadšene postovať príspevky o medveďom cesnaku. A vy len riešite záhadu, že čo s ním. Nevadí, to vyriešime.

Minule som bola na Miletičke, kde ho predávali doslova na každom stánku. Tak som si kúpila viazaničku (u nás to nejako nechce rásť, neviem prečo) a rozhodla som sa, že sa podelím o inšpiráciu. Polievka z brokolice a medvedieho cesnaku je lahodná, zdravá a naozaj zasýti. Inšpirovala som sa u Mišky Králikovej. A je aj pre vegánov.

Druhá polievka vyzerá úplne rovnako, no chutí úplne inak. A je rovnako zdravá. A zelená. Vegáni vynechajú mozzarellu a môžu si do nej napríklad nakrájať krutóny, semienka, či údené tofu.

Polievka z brokolice a medvedieho cesnaku (3 porcie)

Čítať ďalej...

2015 wishlist alebo na predsavzatia nikdy nie je neskoro

Čím viac varím a čím viac kuchárov stretávam, tým viac sa dozvedám, koľko toho ešte neviem. Objavila som Ameriku, obviously, ale je to proste tak. Keď sa chce človek zlepšovať, nestačí mu ba exprimentovať, musí najmä sledovať kolegov/konkurenciu, odkukávať fóriky a sledovať trendy. Kedysi som si v kuchyni vystačila s jedným hrncom, plechom, varechou a fľašou od vína, ktorou som vaľkala cesto. Ale ako sa vraví, s jedlom rastie chuť a tak vo svojej kuchyni hromadím čoraz viac vychytávok. Tieto by mohli a mali do mojej kuchyne pribudnúť. Teda aspoň by som si to želala.

1. NutriBullet

Nie som expert na zdravú výživu a naozaj sa mi nechce dávať 800 eur za vitamix. Akože ozaj. Toto udělátko sa však dá bez problémov kúpiť aj u nás (predáva ho firma Delimano, google vám povie, kde) a stojí sympatické kilečko. V akcii som ho videla u Moniky Brýdovej a musím uznať, že môj kútrik značky Tesco Value takto mixovať nevie. A to sa tu nebavíme len o smoothies (ktoré mám naozaj rada), ale aj o múkach a rastlinných mliekach, ktoré tiež prudko môžem. A chcem si ich vyrobiť doma, no nedá sa.

2. 30 minút v kuchyni

Asi ma v komentároch ukameňujete, ale v knižnici nemám žiadnu Jamieho knihu. Čo je na počudovanie, pretože tento pánko je pre mňa studňou inšpirácie číslo jeden. Ak mi dochádzajú nápady, idem na jeho stránky a niečo už príde. Knižku preto chcem viacmenej do zbierky.

3. KitchenAid

Absolútny must-have, má ho každý, od Kocáka po Nigellu. Nie je to náhoda. KitchenAid má silný motor, mnoho nástavcov a používa sa aj v profi kuchyniach. A nebudeme si klamať, je to nádherný stroj. Ak sa pošťastí, chcela by som si ešte v tomto desaťročí zaobstarať vlastné bývanie s kuchyňou snov. Úplne to vídim, minimalistickú linku, nad ňou nejaký hustý luxusný luster a na čiernej pracovnej doske (super podklad pre fotky) zaparkovaný tento famózny chrómový KitchenAid. A Gabo nech si ten zelený nechá.

4. Challenge: Upiecť poschodovú tortu

Hoci ma okolie za pečenie vždy pochváli, ja nikdy spokojná nie som. Ide totiž o to, že pokiaľ sa na to človek nepozerá, sú to tie najlepšie koláče na svete. Mojou slabinou je však vzhľad. Asi nemám talent alebo čo. V každom prípade, jeden nešťastník obdrží na svoje narodeniny tortu s dvomi poschodiami. Ešte neviem, kto to bude, ale pravdepodobne jeden z mojich rodičov. Tak im treba.

Čítať ďalej...

Hipsterská polievka

Ževraj je to teraz strašne módne, nebyť mainstream. A nebyť mainstream vraj znamená nosiť bradu, ray-bany, jazdiť na starom bicykli a byť vegán. Zatiaľ som sa nedopracovala ani k jednému, hoci s tou bradou to vyzerá sľubne a občas si aj navarím dačo vegánske. Teda, nie že by som bola presvedčeným odporcom mäsa a potravín živočíšneho pôvodu, ale je to super spôsob, ako si spestriť jedálniček. A nie je zdravé sa zbytočne prepchávať mäsom, pokiaľ nestaviate hmotu a nechcete mať namiesto hrudníka dve knedle a pekáč buchiet. Ako vyzerá vaše bežné mäsité jedlo? Tipujem, že mäso-ryža, mäso-zemiaky alebo mäso-kapusta-knedľa. So zeleninou sa musí človek trocha pohrať, nerozvariť ju domŕtva a dobre ochutiť, aby nechutila ako osolené bahno. Ale keď sa to vie, výsledky sú super. Napríklad indická kuchyňa- patrí k najlepším na svete, aj keď má drvivú väčšinu jedál iba zo zeleniny. V Indii sa totiž kravy nejedia a ostatné mäso sa v tom teple rýchlo kazí. Zoberme si preto od Indov príklad.

Polievka z mrkvy a šošovice

Čítať ďalej...
Prihláste sa k odberu cez RSS

Foodspot na hladatrecepty.sk

Top kulinárske blogy
« Apríl 2018 »
Po Ut St Št Pi So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Login or Register